Hjælp patienterne i online-junglen

Som læge kender du sikkert alt til, at nogle patienter søger viden online, både før og efter konsultationen. Men ikke alt på internettet er brugbar viden, og du kan hjælpe dine patienter til at finde lødig information og værktøjer online ved at guide dem lidt. Vi har samlet en lille håndfuld konkrete værktøjer og links, der måske kan give nogle af dine patienter brugbar viden.

Hjælp dine patienter med at få styr på flåterne

Flåter kan overføre både borrelia og TBE. Heldigvis kan begge sygdomme forebygges, hvis bare man ved hvordan. Giv dine patienter flåtfolderen – som du kan bestille nedenfor – så er de bedre rustet til at passe på dem selv. Eller henvis dem til www.flåtbid.dk.

Flåter

Overgangsalderen: Tal om tabuet

Overgangsalderen kan for nogle kvinder være forbundet med tabu. Så selvom mange kvinder oplever gener i overgangsalderen, kan det være svært at tale om dem, når de er til lægen. For nogle kan det derfor være en hjælp at sætte tingene på skrift.

Derfor har vi udviklet et skema, hvor dine patienter kan registrere deres symptomer og læse om overgangsalderen, så de er mere forberedte til samtalen med dig. Download skemaet nedenfor – det er lige til at printe ud og udlevere.

Overgangsalder

Rygestoprådgivning på rekordtid

Very Brief Advice (også kaldet VBA) er en lynhurtig metode til at give rygestoprådgivning. Faktisk tager den kun 30 sekunder, og så virker den: Studier har vist at andelen af patienter, der forsøger rygestop inden for et år kan komme op på 61 %, hvis lægen tilbyder rygestopmedicin, hvorimod kun 34 % vil forsøge rygestop, hvis lægen kun opmuntrer til rygestop uden at give praktisk råd om hvordan1,2,3,4.  Lær mere om metoden i VBA-pixiebogen, som du kan bestille nedenfor.

Rygestop
Referencer

1. Fakta om rygning - Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Sundhedsstyrelsen 2015
2. www.vba-hospital.dk (Produceret af Center for E-læring, Region Midtjylland)
3. www.vbametoden.dk (Udviklet af Københavns Kommune og formidlet på lægeforeningens webportal)
4. West R, Fidler J (2011) Smoking and Smoking Cessation in England 2010. London: Vasco-Graphics. Available from www.smokinginengland.info)

PP-CHM-DNK-0272, 31-Sep-2020