
Håndtering af lægemidler udledt i miljøet
Lægemidler kan udledes i miljøet gennem forskellige ruter, jfr. Figur 1. På globalt plan anses udledningen af lægemidler i miljøet primært at stamme fra spildevandet, mens udledninger fra produktionsanlæg og akvakulturer kan være vigtige kilder lokalt3.

Forstå risikoen
I denne video fremhæver Alistair Boxall at nye analysemetoder gør det muligt for os at opdage mange og mange forskellige lægemidler i miljøet. Dette betyder, at det nu er muligt at overvåge koncentrationen af specifikke lægemidler i f.eks. flodvand og jord.
(3 minutter and 24 sekunder)
Det kræver samarbejde
Lægemidler kan detekteres i miljøet i lave koncentrationer. Men hvad er de potentielle konsekvenser for økosystemer og menneskers sundhed? Og hvordan kan problematikken om lægemidler i miljøet løses?
Læs mere
En trussel mod økosystemer og menneskers sundhed?Kunne lægemidler i miljøet potentielt påvirke økosystemer og menneskers sundhed? To ledende eksperter deler deres syn på dette.
Grøn kemi og personlig medicinHvordan kan vi reducere mængden af lægemidler, der kommer ind i miljøet? Og kan grøn kemi og personlig medicin bidrage til dette i fremtiden?
Pfizers grønne rejse Som en del af vores engagement i det globale samfund, har Pfizer underskrevet flere chartre designet til at understøtte bæredygtighedsprincipper.
Pfizer - en leder i grøn kemi
En central del af Pfizers Grønne Rejse er implementeringen af grøn kemi, et område, hvor Pfizer er en af de førende virksomheder på markedet.
Se mere
3. Aus der Beek T et al. Pharmaceuticals in the environment – global occurrences. Environmental Toxicology and Chemistry. 2016;35(4): 823–835.
4. European Commission: Pharmaceuticals in the environment. Available at https://ec.europa.eu/health/human-use/environment-medicines_en Last accessed 9 November 2018
5. AESGP, EFPIA and Medicines for Europe: Care for people care for our environment. Available at https://www.efpia.eu/media/288586/pie-brochure.pdf Last accessed 9 November 2018
6. Interview with Professor of Environmental Science Alistair Boxall, from the University of York, UK, October 2018
7. World Health Organization. Protecting surface water for health. Identifying, assessing and managing drinking-water quality risks in surface-water catchments. 2016. Available at http://www.who.int/iris/handle/10665/246196 Last accessed 5 November 2018
8. AESGP, EFPIA, EGA. Eco-Pharmaco-Stewardship (EPS) – A holistic environmental risk management
program. Available at http://www.efpia.eu/media/25628/eps-a-holistic-environmental-risk-management-program.pdf Last accessed 9 October 2018.
9. iPiE: Project summary. Available at http://i-pie.org/project-summary/ Last accessed 25 October 2018.
*This was the situation in November 2018, when this article was written